Ferrero
10 juni 2016
Ferrero vergroot Fairtrade commitment: stimulans voor cacao- en suikerboeren
Breda: De Italiaanse chocoladefabrikant Ferrero gaat de hoeveelheid cacao die het koopt van Fairtrade-boeren verdubbelen – tot 40.000 ton in de komende drie jaar. Tijdens een toespraak op de World Cocoa Conference kondigde Ferrero eveneens een nieuwe samenwerking met Fairtrade aan voor rietsuiker, met plannen om tussen medio 2016 en 2019 20.000 ton Fairtrade-rietsuiker te kopen.
“Ferrero’s lange termijn commitment betekent dat cacaoboeren in Ivoorkust en suikerboeren in landen als Costa Rica zullen profiteren van een gegarandeerd verkoopvolume en de aanvullende Fairtrade-premie,” aldus Marina Vanin, Global Cocoa Director bij Fairtrade International. “Onderzoek heeft aangetoond dat Fairtrade-boeren het meest profiteren wanneer ze een aanzienlijk percentage van hun gewassen kunnen verkopen tegen Fairtrade-voorwaarden.”
Duurzame cacao- en suikerleveringsketens met Fairtrade
Ferrero’s samenwerking met Fairtrade ging van start in 2014. “Het Fairtrade-cacaoprogramma is een belangrijk onderdeel in het bereiken van ons doel van 100 procent duurzaam gecertificeerde cacao tegen 2020,” meldt Aldo Cristiano, verantwoordelijk voor de duurzaamheidsprogramma’s van Ferrero. “We streven ook hetzelfde doel na voor rietsuiker en onze ervaring met de samenwerking tijdens de afgelopen jaren laat zien dat we in Fairtrade een goede partner hebben gevonden.”
De Fairtrade inkoopprogramma’s stellen cacao-, suiker- en katoenboeren in staat om meer van hun gewassen tegen Fairtrade-voorwaarden te verkopen. Dit betekent meer voordelen voor henzelf en voor hun gemeenschappen. Door de programma’s kunnen boeren hun gewassen verkopen aan het groeiend aantal bedrijven dat zich inzet voor het eerlijk en duurzaam inkopen van een belangrijke grondstof voor gebruik in verschillende productassortimenten of zelfs in hun hele bedrijf. Boeren profiteren van al dezelfde Fairtrade-normen.
“Langdurige partnerschappen met bedrijven zoals Ferrero stellen kleinschalige boeren in staat om hun toekomst te plannen. Deze stabiliteit is een belangrijke factor voor het stimuleren van duurzame ontwikkeling,” aldus Marina Vanin. “Boeren hebben toegang nodig tot marktinformatie en technische kennis om langdurige, duurzame leveringsketens te garanderen”. Training en programma’s die speciaal zijn afgestemd op de lokale behoeften zijn een belangrijk onderdeel van de strategie van Fairtrade om kleinschalige boerenorganisaties in staat te stellen te groeien en te floreren.
Uitgebreidere training- en supportprogramma’s voor Ivoriaanse cacaoboeren
Ferrero koopt al sinds 2014 cacao in bij Fairtrade-coöperaties in Ivoorkust, zodat de boeren een substantieel hoger aandeel van hun gewassen tegen Fairtrade-voorwaarden kunnen verkopen. Training in goede landbouwpraktijken heeft de coöperatieleden geholpen hun productiviteit en de kwaliteit van hun cacao te vergroten.
Volgens Dembele Mamdou, lid van de Ivoriaanse coöperatie Ecojad: “Door de landbouwtraining die werd aangeboden door de coöperatie kon ik mijn cacaoproductie bijna verdubbelen. Ik ben ook werkzaam als secretaris in één van de afdelingen van de coöperatie. In de toekomst wil ik onze premie investeren in projecten zoals scholen voor onze kinderen en drinkwatervoorzieningen in de gemeenschappen.”
Fairtrade biedt coöperaties ook inclusieve training aan over gelijkheid van mannen en vrouwen en kinderrechten. Projecten ter voorkoming van kinderarbeid maken gebruik van het vermogen van kinderen en jongeren om bij te dragen aan het zelf monitoren, managen en aanpakken van kinderarbeid in hun eigen leven en hun eigen boerengemeenschappen. De impact van Fairtrade en Ferrero’s inkoopcommitment op cacaocoöperaties wordt regelmatig gemonitord en geëvalueerd, om impact op de lange termijn te garanderen.
Fairtrade-suikerboeren – investeren in sterke coöperaties
Meer dan 62.000 kleinschalige boeren in 19 landen produceren door Fairtrade gecertificeerde suiker in regio’s als Centraal-Amerika, Zuidelijk Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan. Suikerboeren ontvingen in 2014 wereldwijd 10,2 miljoen euro Fairtrade-premie, geld dat ze kunnen herinvesteren in organisatie-infrastructuur, training, verbeteringen in de productiviteit of goede landbouwpraktijken.
Fairtrade erkent dat kleinschalige boeren vaak te maken hebben met dezelfde uitdagingen en ondersteunt netwerken en samenwerking in en tussen continenten. Langdurige commitments van zoetwarenbedrijven zoals Ferrero stellen suikerboeren in staat om hun positie te versterken in een uiterst volatiele markt, met name nu beleidswijzigingen een grote invloed hebben op de invoer van suiker in Europa, waardoor het levensonderhoud van honderdduizenden boeren in ontwikkelingslanden in gevaar wordt gebracht.
Ferrero web site: